Rancho Canario – przepis
Gęsty, sycący gulasz nie gości na piedestałach restauracji turystycznych uliczek, znajdziemy go raczej tam, gdzie zimą chłód, chmury i buro i ponuro – w górskich barach i guachinches. Rancho Canario zapija się czerwonym winem i zagryza chlebem.
Bez problemu da się takowe rancho Canario zrobić w Polsce, a że u nas też czasem buro i ponuro, można sobie wówczas podreperować humor wspominając dobre lapalmowe chwile podczas korzystania z uciech doczesnych w postaci przeżywania stopniowego zapełniania żołądka.
Rancho Canario

300 g ciecierzycy
3-5 litrów wody
200g wołowiny
1 żeberko wieprzowe
4 średnie ziemniaki
100g makaronu fideos – wąskich rurek
1 cebula
4 ząbki czosnku
6 łyżek pomidorów z puszki
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki kuminu rzymskiego
½ filiżanki białego wina
Szczypta szafranu
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Ciecierzycę namoczyć przez minimum 8 godzin. Odlać wodę, odsączyć i przelać świeżą wodą.
Cieciorkę wsypać do dużego garnka, dodać mięso oraz żeberka, zalać wszystko wodą, posolić. Gotować około godzinę pod przykryciem aż cieciorka będzie miękka.
W międzyczasie w osobnym naczyniu przygotować friturę. Obrać i rozdrobnić czosnek, podsmażyć kilkanaście sekund na oliwie i dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Dodać paprykę i mieszać przez pół minuty, następnie dodać kumin, pomidory i wino. Smażyć aż sos zgęstnieje i odparuje trochę wody. Gotowy sos zachować.
Gdy cieciora będzie ugotowana, wyjąć mięso i rozdrobnić je palcami. Łyżką cedzakową wyjąć ciecierzycę i dodać ją do sosu. Następnie dodać mięso, całość zakryć pozostałym wywarem.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić szafranem, całość gotować do momentu, w którym ziemniaki będą prawie gotowe. W razie czego uzupełnić wodę.
Dodać makaron i gotować całość do momentu, gdy makaron będzie al dente. Zgasić ogień i pozostawić chwilę – w cieple makaron dogotuje się do końca. Doprawić solą i pieprzem. Gotowa potrawa powinna mieć konsystencję gulaszu, gęstej zupy.
Do garów! Albo na fejsa!
https://www.facebook.com/groups/lapalma/
https://www.facebook.com/LaPalmaWyspyKanaryjskie/
2 komentarze
delikatesowy · 23 marca 2020 o 12:15
Ooo super przepis, trzeba zrobić 😀
kosz · 9 marca 2020 o 10:19
Musze spróbować zrobić 😉