Przepis na gulasz – carne compuesta

Opublikowane przez Kinga w dniu

Carne Compuesta

Prawdziwy, kanaryjski gulasz wołowy carne compuesta znajdziemy w kartach dań także pod nazwą guiso de carne i estofado de carne. W górskich, chłodnych częściach La Palmy królują sycące, ciepłe i gęste gulasze i zupy. Cudowne gotowanie oraz fotografowanie potrawy odbyło się w wybornym, fachowym towarzystwie Fotokulinarnie.pl!

Carne Compuesta - fot. Fotokulinarnie.pl
Carne compuesta – fotka i gotowanie poczynione wraz z Fotokulinarnie.pl

Carne compuesta (guiso de carne, estofado de carne)

  • 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • groszek (opcjonalnie)
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka wody
  • liść laurowy
  • tymianek
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka oregano
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz, sól
  • 3 średnie ziemniaki na frytki lub małe ziemniaki na papas arrugadas

Oczyścić mięso ze ścięgien. Pokrojone w kostki mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek – mięso podsmażać partiami tak, by kostki były równo podsmażone na złoto, a gotowe partie zachować w osobnym, większym garnku (nie wrzucać na patelnię całego mięsa naraz. Kostki mają się podsmażyć na złoto-brązowo, nie ugotować). Na tej samej patelni w oliwie po mięsie przygotowujemy tzw. friturę: najpierw na małym ogniu podsmażamy drobniutko poszatkowany czosnek i cebulę, a potem dodajemy pokrojonego na małe kawałki pomidora. Smażymy, aż konsystencja zgęstnieje. Dodać paprykę, kumin, oregano i tymianek i mieszać przez chwilę.

Całość wrzucamy do garnka z zachowanym mięsem, w którym teraz będziemy gotować wszystko do końca, a także dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy, sól i szklankę wina i wody, upewniając się, że składniki są przykryte. Jeśli nie są, uzupełnić brak wodą. Gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Niewiele przed końcem gotowania opcjonalnie można dodać groszek i zostawić jeszcze ok. 4-5 minut.

Podaje się z frytkami lub ziemniakami marszczonymi papas arrugadas.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *