Rancho Canario – przepis

Opublikowane przez Kinga w dniu

Gęsty, sycący gulasz nie gości na piedestałach restauracji turystycznych uliczek, znajdziemy go raczej tam, gdzie zimą chłód, chmury i buro i ponuro – w górskich barach i guachinches. Rancho Canario zapija się czerwonym winem i zagryza chlebem.

Bez problemu da się takowe rancho Canario zrobić w Polsce, a że u nas też czasem buro i ponuro, można sobie wówczas podreperować humor wspominając dobre lapalmowe chwile podczas korzystania z uciech doczesnych w postaci przeżywania stopniowego zapełniania żołądka.

Rancho Canario

300 g ciecierzycy

3-5 litrów wody

200g wołowiny

1 żeberko wieprzowe

4 średnie ziemniaki

100g makaronu fideos – wąskich rurek

1 cebula

4 ząbki czosnku

6 łyżek pomidorów z puszki

1 łyżeczka papryki słodkiej

½ łyżeczki kuminu rzymskiego

½ filiżanki białego wina

Szczypta szafranu

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Ciecierzycę namoczyć przez minimum 8 godzin. Odlać wodę, odsączyć i przelać świeżą wodą.

Cieciorkę wsypać do dużego garnka, dodać mięso oraz żeberka, zalać wszystko wodą, posolić. Gotować około godzinę pod przykryciem aż cieciorka będzie miękka.

W międzyczasie w osobnym naczyniu przygotować friturę. Obrać i rozdrobnić czosnek, podsmażyć kilkanaście sekund na oliwie i dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Dodać paprykę i mieszać przez pół minuty, następnie dodać kumin, pomidory i wino. Smażyć aż sos zgęstnieje i odparuje trochę wody. Gotowy sos zachować.

Gdy cieciora będzie ugotowana, wyjąć mięso i rozdrobnić je palcami. Łyżką cedzakową wyjąć ciecierzycę i dodać ją do sosu. Następnie dodać mięso, całość zakryć pozostałym wywarem.

Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić szafranem, całość gotować do momentu, w którym ziemniaki będą prawie gotowe. W razie czego uzupełnić wodę.

Dodać makaron i gotować całość do momentu, gdy makaron będzie al dente. Zgasić ogień i pozostawić chwilę – w cieple makaron dogotuje się do końca. Doprawić solą i pieprzem. Gotowa potrawa powinna mieć konsystencję gulaszu, gęstej zupy.

Do garów! Albo na fejsa!
https://www.facebook.com/groups/lapalma/
https://www.facebook.com/LaPalmaWyspyKanaryjskie/


2 komentarze

delikatesowy · 23 marca 2020 o 12:15

Ooo super przepis, trzeba zrobić 😀

kosz · 9 marca 2020 o 10:19

Musze spróbować zrobić 😉

Skomentuj delikatesowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *