Przepis: papas arrugadas

Papas arrugadas z zielonym mojo
Papas arrugadas z zielonym mojo

Hej kochani, jedna z fanek zażyczyła sobie przepis na marszczone ziemniaczki papas arrugadas. Ponieważ przepis jest prosty, chętnie zaserwuję :)

Kto na Kanarach był, zapewne doświadczył małych, pomarszczonych kartofelków otulonych kruchą warstewką soli. W wersji super pierwotnej ziemniaki gotuje się po prostu w wodzie wyjętej garnkiem z oceanu. Kto jednak nie ma oceanu pod ręką, niechaj szykuje palnik, sól i kran.

Do gotowania wybieramy ziemniaczki małe, najlepiej jak najmniejsze. De facto powinny być to specyficzne kanaryjskie gatunki, spróbujemy jednak zrobić co się da w wersji spolszczonej. Dla najlepszej imitacji wyglądu, spróbujmy znaleźć gatunek o ciemnym kolorze skórki.

Papas arrugadas najczęściej podaje się z czerwonym lub zielonym sosem mojo.

Jeden zmarszczony ziemniak z sosami movo rojo i mojo verde
Jeden zmarszczony ziemniak z sosami movo rojo i mojo verde

Papas Arrugadas, Przepis 1:

Ziemniaczki starannie myjemy, można je wyszorować szczotką kuchenną – będziemy jeść skórki, więc szkoda by zagryzać przy tym drobinkami ziemi. Zalewamy ciepłą wodą w garnku tak, by były ledwo, ledwo przykryte. Do tego dosypujemy pięć garści soli (niby wszyscy mówią, że powinna być morska, ale nie wierzę w to, bo w takiej czy innej formie to po prostu NaCl). Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy do środka pół cytryny. Gotujemy całość na silnym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaczków. Można je przytrzymać trochę dłużej; na niektórych gatunkach ziemniaków widać wtedy, jak lekko zaczyna odchodzić skórka; gdy skórka opadnie, to będą nasze ziemniaczane „zmarszczki”. Jeśli przytrzymamy takiego ziemniaka dłużej, zmarszczki będą trochę większe, trzeba jednak uważać, żeby się nie rozgotowały.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, gasimy palnik, wylewamy wrzątek, zostawiamy ziemniaki w garnku i kładziemy z powrotem na ciepły palnik, tak, aby odparowała ze wszystkiego wilgoć, pilnując jednak, by nasze papas arrugadas się nie przypaliły.

Posiłek w restauracji Casa Goyo

Papas Arrugadas, Przepis 2:

Ziemniaki starannie myjemy. Kilogram ziemniaczków zalewamy litrem wody i dodajemy 250g soli (1/4 objętości ziemniaków). Gotujemy 30-40 minut na wolnym ogniu. Gdy będą miękkie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Aby wyschły, kładziemy z powrotem na małym gazie w pustym garnku, do którego dodajemy trochę soli i pieprzu. Potrząsamy delikatnie garnkiem tak, by wszystko się wymieszało – po około pięciu minutach ziemniaki będą pomarszczone.

A teraz do garów!

Zapraszam do kuchni, a testujących przepis gorąco proszę o informację zwrotną: co prawda są dość podobne, ale który przepis wam się lepiej sprawdził? Który gatunek ziemniaków najlepiej się wam zmarszczył? Raporty składajcie w komentarzach poniżej, dla potomnych… no i dla mnie ;-)


Post scriptum: założyłam sobie Patronite. To takie miejsce, gdzie można wspomagać kogoś, kto robi fajne rzeczy, zasada działania to w jednym zdaniu: „hej, lubię to, co robisz, więc będę ci wpłacać 10zł miesięcznie przez tyle a tyle miesięcy”. Profil łączy moją działalność komiksową i lapalmową. Wyskakujcie z kasy ;-)

 

Podobne wpisy

  • Gofio Jako Polacy wielbią wyroby czekoladopodobne, oranżadę w proszku czy pumpernikiel, tako kanaryjczycy mają swoje gofio. A zajadają się nim od stuleci, przez wiele generacji było to […]
  • La Vitamina. Czyli pierogi w sosie papajowo-kuskusowym Smażony banan z batatami w kokosie i kluseczki w sosie ze świeżych kasztanów? Brzmi jak menu weselne George’a Clooneya w najdroższej restauracji pól Elizejskich, tymczasem takie coś […]
  • Przywieź sobie wypas z Kanarów Plastikowego delfina, ręcznik z napisem Canary Islands i breloczki dla tych mniej ważnych znajomych polecam wziąć i rytualnie podpalić. Skoro czytasz tę stronę, to znaczy, że jesteś […]

3 thoughts on “Przepis: papas arrugadas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.